Onderwerpen lezingen Randall van Poelvoorde
Mijn lezingen zijn geen tweemaal hetzelfde omdat ik altijd drie zaken met u bespreek in het voortraject. Wat is de doelgroep? Wat is de boodschap die mensen na het evenement moeten meenemen? Hoe ziet de rest van het programma eruit? Om toch een overzicht van veelvoorkomende onderwerpen te geven kunt u hieronder kijken.
De impact van exponentiële technologie
Hoe komt het toch dat we zo slecht zijn in het voorspellen van de toekomst? Terwijl het steeds belangrijker wordt, als we althans de ambitie hebben als mens of organisatie relevant te blijven. Door beter te begrijpen hoe we als lineaire wezens kunnen werken in een exponentiële wereld openen we de deuren naar de 21e eeuw. Doen we dat niet, dan worden wij en onze organisaties al gauw relieken.
Duurzaamheid
Om werkelijk naar een schonere aarde te gaan hebben we twee technologische mogelijkheden. Of we gaan technologie gebruiken om duurzamer met energie om te gaan in het opwekken, opslaan, distribueren en gebruiken van technologie, of we gaan technologische interventies doen om de wereld van vuil te ontdoen. Wat is er mogelijk, wat komt eraan? Erger voorkomen of genezen?
Robots
Met hun in potentie grote fysieke kracht en hoog rekenvermogen boezemen robots angst in en wekken tegelijk fascinatie op. Door anthropomorphisme en science fiction zijn de beelden bij velen echter sterk vertekend. Door realistisch te kijken kunnen we de rol van robots veel beter plaatsen; als robots betere robots worden dan krijgen mensen de kans om beter mensen te worden.
Innovatie
Waarom is innovatie niet zo eenvoudig? En toch zo onontbeerlijk? Zijn uw mensen wel voldoende technologisch onderlegd? Zijn de silo’s al doorbroken en is er al een spark of joy? Hoe gaan we om met de mensen die voorop lopen en met hen die niet willen veranderen? Hoe werkt innovatie in China en hoe in Silicon Valley? Met de lessen uit mijn carrière en mijn vele klanten neem ik u mee naar 21e eeuws innovatie denken. Brainstormen kan echt niet meer.
Kunstmatige intelligentie
Het begrip kunstmatige intelligentie roept zowel beelden op van een wereld waarin robots en computers de macht hebben overgenomen als beelden van een wereld waarin niemand meer hoeft te werken omdat zelfs denkwerk is geautomatiseerd. Wat is kunstmatige intelligentie eigenlijk? Welke fases worden er onderscheiden en wat kan er al? Worden systemen echt slimmer of krijgen ze vooral steeds meer data om mee te rekenen? Randall laat zien dat we voorbij de tijd zijn waarin software alleen maar kan doen wat er is geprogrammeerd. Zelfs de apps op je telefoon zijn intelligent. Computers kunnen beter patronen herkennen in beeld dan wijzelf.
Bekendheden als Elon Musk en Stephen Hawking waarschuwen voor kunstmatige intelligentie maar waar komt de angst vandaan? Systemen zoals Watson van IBM kunnen gesproken, ongestructureerde informatie bewerken en scenario’s uitdenken waardoor artsen buitenspel worden gezet bij het stellen van kanker diagnoses. Wat staat ons te wachten op weg naar 2025? De keynote van Randall houdt het publiek op het puntje van de stoel. De toekomst is heel anders dan veel mensen denken en daarbij veel dichterbij dan wordt gedacht. Exponentiële technologie doet zijn werk en de gevolgen zullen fascinerend zijn.
Technologie en gezondheid
Eigenlijk zorgen we beter voor onze auto’s dan voor onze lichamen. Onze auto krijgt een periodiek keuring, waarbij zelfs onderdelen worden vervangen die nog werken. Zo blijft de auto in goede conditie. Hoe anders gaan we om met ons lichaam. Het moet al echt pijn doen willen we ons naar de huisarts begeven en dan is het soms te laat..
We komen in het tijdperk van voorspellende gezondheidszorg. Door collectieve, intelligente analyses van individuele gezondheidsgegevens (DNA, bloedwaardes, lichaamsfuncties) gaan we van genezen van klachten naar het voorkomen van klachten om langer gezond te leven. Inmiddels zijn de 7 basisprincipes van veroudering op celniveau bekend. Er werken startups aan het terugdraaien van veroudering! Als er iets mogelijk de wereld gaat veranderen…dan is het dit!
Het lijkt er zelfs op dat het terugdraaien van de leeftijd van onze cellen eenvoudiger is dan het genezen van vele ziektes.