Robots kunnen al heel lang kijken. Een camera is niet bijzonder immers. Waarom waren robots dan toch een soort van blind? Omdat het probleem niet in het oog zit maar in de hersenen. Ze zagen meer dan wij, maar begrepen er niets van. Daar komt vision technologie om de hoek kijken.
Echt kijken (en zien) gaat in stappen:
- Fysiek in staat zijn voldoende fotonen te ontvangen om een goed beeld te krijgen van wat er gebeurt.
- Een goede verbinding naar je centrale processor (hersenen bijvoorbeeld)
- Begrip van wat je ziet (beeldherkenning)
- Wat zijn de eigenschappen van hetgeen ik zie (leeft het, is het gevaarlijk, is het eetbaar, kwetsbaar etc.)
- Begrip van de context waarin iets staat (wat zie ik nog meer, wat is de logica)
- Begrip van tijd (wat was er hiervoor en wat kan er nu gaan gebeuren)
Vision technologie en neurale netwerken
Stappen 1 t/m 3 kunnen robots prima. Google weet dat een huis een huis is en een boom een boom. Maar de stappen 4 t/m 6 zijn pas echt lastig. En belangrijk voor de echte inzet van robots in de echte wereld. En daar worden nu grote stappen in gemaakt. Neurale netwerken beginnen hun waarde te bewijzen. Een neuraal netwerk is een complex adaptief systeem, wat betekent dat het zijn interne structuur kan veranderen op basis van data. Een recent en sterk voorbeeld is wat Tesla doet (daar zijn ze weer, het is een grote verzameling startups als je goed kijkt) die langzaamaan zijn auto’s leert kijken en zelf rijden. Kijk maar eens hier:
Na dit filmpje (of zelfs 1 minuut ervan) snap je dat de doorbraak nabij lijkt. Bedenk eens wat robots allemaal kunnen doen als ze werkelijk zien en snappen! Of benader me als je wilt weten wat het voor jou en je bedrijf kan betekenen.
Ik wil Randall boeken Bekijk Randall op Linkedin
Randall is een ‘disruptive technology strategist’ voor uw keynotes en specifieke workshops. Tevens is Randall te boeken als dagvoorzitter voor innovatiedagen en congressen.